Vakantie vieren in Zeeuws-Vlaanderen

Vakantie Zeeland!

Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste gedeelte van Zeeland en als enige stukje Zeeland dat niet omringt wordt door water. Aan de noordelijke kant ligt de Westerschelde en aan de zuidelijke kant het bourgondische Vlaanderen (België), door deze combinatie is Zeeuws-Vlaanderen een geweldig locatie om uw vakantie te beleven.

Zeeuws-Vlaanderen wordt verdeeld in drie gemeentes, Terneuzen, Hulst en Sluis. Elk van deze drie gemeentes heeft haar eigen karakter vanuit diverse invloeden.

 

Gemeente Terneuzen in Zeeland

Terneuzen één gemeente, veertien kernen!

Sinds januari 2003 heeft deze prachtige gemeente een nieuwe gemeente met veertien kernen:

Axel,                                    Biervliet,

Hoek,                                   Koewacht,

Overslag,                            Philipine,

Sas van Gent,                   Sluiskil,

Spui,                                     Terneuzen,

Westdorpe,                      Zaamslag,

Zandstraat                         Zuiddorpe.

Gemeente Terneuzen is de grootste gemeente van de provincie Zeeland en niet te vergeten derde havenstad van Nederland. Hierdoor is er grote industrie van deze gemeente van groot belang waar veel inkomsten en werkgelegenheid zich ontwikkeld.

Desondanks biedt Terneuzen veel voor al zijn bezoekers, het is zeker de moeite waard om Terneuzen tijdens uw vakantie naar Zeeland te bezichtigen, beleven en proeven. De stad van de “Vliegende Hollander” wordt het ook genoemd en dat is terug te vinden door de gezellige binnenstad, er is zelf een biermerk naar vernoemd.

Niet alleen de havens van Terneuzen trekken veel bekijks maar op de “Scheldeboulevard” heeft u een schitterend zicht op de scheepvaart van en naar wereldhaven Antwerpen. Omdat Terneuzen dicht bij de Belgische grens ligt ziet u grote invloeden hiervan terug bij vele restaurants, uitgaansgelegenheden en terrasjes, daarnaast heeft Terneuzen een gezellig shopping centra, met grote diversiteit aan winkels.

 

Axel in Zeelaand

Axel heeft in 2013 gevierd dat het 800 jaar stadsrechten heeft en dat is bijzonder, hierdoor is Axel nog steeds een van de toonaangevende plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen.

Door de ligging van Axel is het een ideale vakantie bestemming voor liefhebbers die van natuur houden en outdoor sport. Axel ligt in een groene oase en voor liefhebbers van fietsen of wandelen, tijdens de vakantie, een ideale plaats om er te zijn.

Ook de sportieve vakantieganger kan zich hier heerlijk uitleven door b.v. te gaan zweefvliegen bij de “Eerste Zeeuwse Aero Club”, maar lekker een balletje slaan tijdens golf is in natuurgebied “Smitsschorre” bij club “De Woeste Kop” een uitkomst. Wat niet te missen is zijn de evenementen die Axel biedt, zoals de jaarlijkse Oldtimerfestival (tijden Hemelvaart) en uiteraard de zaterdagse weekmarkt.

 

Philippine in Zeeland

Philippine mag natuurlijk niet ontbreken tijden uw vakantie in Zeeland. Jaarlijks komen er 400.000 bezoekers naar Philippine om lekker mosselen te gaan eten in een van de acht restaurant die te vinden zijn in Philippine.

De mosselen worden bereid volgens “Philippiense” wijze natuurlijk. Uiteraard biedt Philippine nog meer en hoeft u zich niet te vervelen tijdens de vakantie, er zijn diverse wandel- en fietsmogelijkheden in de prachtige landelijke omgeving.

 

Zuiddorpe in Zeeland

 

Zuiddorpe mag u niet missen tijden uw vakantie naar Zeeland. Het is alsof er spreekwoordelijk de tijd heeft stilgestaan. De lindebomen op het Dorpsplein kijken eeuwen neer op de dorpsgemeenschap, en gezelligheid staat in Zuiddorpe voorop. Zuiddorpe telt maar liefst zes rijksmonumenten. De kerk bijvoorbeeld , “De Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming”.

Niet te vergeten de acht halfopen kapellen en enkele grafmonumenten op de begraafplaats. En in het prachtige landschap liggen nog forten, herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog.

 

Gemeente Terneuzen heeft een rijkdom aan geschiedenis en vele gezellige dorpen en steden, dit alles wordt omringd door een prachtige natuur om er doorheen te fietsen. De gezelligste terrassen en hoogwaardige culinaire restaurant mogen zeker niet ontbreken tijdens uw vakantie naar Zeeland. Geniet van dit alles in Gemeente Terneuzen.

Gemeente Hulst in Zeeland

Gemeente Hulst heeft in Zeeuws-Vlaanderen wel de meeste invloeden uit België vandaan. Dat is goed terug te vinden in de cultuur van deze gemeente, in stad Hulst zijn de invloeden het grootst. Gemeente Hulst bestaat uit 15 kernen:

Hulst,                                   Kloosterzande,

Sint Jansteen,                  Clinge,

Vogelwaarde,                  Heikant,

Nieuw-Namen,               Graauw,

Lamswaarde,                    Hengstdijk,

Terhole,                              Kapellebrug,

Ossenisse,                         Walsoorden

Kuitaart.

In de Gemeente Hulst bevinden diverse mooie natuurgebieden. In het bijzonder is dat het grootste brakwaterschor van Europa zich in de gemeente Hulst bevindt. Dit natuurgebied heet het “Verdronken Land van Saeftinghe” en heeft een oppervlakte van maar liefst 36 vierkante kilometer. In het nabijgelegen Emmadorp bevindt zich een bezoekerscentrum van stichting “Het Zeeuwse Landschap”. Het natuurgebied is absoluut een aanrader tijdens uw vakantie naar Zeeland en er een excursie te boeken.

Andere mooie natuurgebieden in deze gemeente zijn: Waterwingebied Sint Jansteen en De Vogel.

Uiteraard is een dagtrip naar stad Hulst eentje om niet te vergeten. Het vestingstad Hulst is de zesde grootste stad van Zeeland achter Middelburg, Vlissingen, Goes, Terneuzen en Zierikzee.

Vakantie naar Hulst zal u merken dat dit de meest Vlaamse Stad van Nederland is. Vooral de Bourgondische levensstijl van Hulst trekt vele toeristen naar de oude stad, meeste toeristen komen voornamelijk uit België. Dat is goed te begrijpen gezien dat Antwerpen en Gent op een steenworp afstand liggen.

Cultuur snuiven in Hulst kunt u helemaal uitleven, stad Hulst staat zelf als beschermd stadsgezicht. De stad telt maar liefst 68 rijksmonumenten. Uiteraard is Hulst het meest bekkend om de stadswallen die stammen uit de 80 jarige oorlog. Deze worden omgeven door een gracht en zijn een gaaf voorbeeld van het zogenoemde “Oud Nederlandse vestingstelsel”.

Voor de winkelliefhebbers onder ons zal u merken dat Hulst een geliefde stad is, jaarlijks trekt het duizenden bezoekers om gezellig door de winkelstraten te slenteren om daarna lekker op één van de vele terrasjes iets te gaan nuttigen. Vergeet niet dat door de Vlaamse invloeden er een groot aanbod is aan restaurants waar u heerlijk kan eten, en zal merken dat er duidelijk bourgondische invloeden heerst uit België vandaan.

 

Sint Jansteen, Kapellebrug, Clinge, Heikant en Nieuw-Namen zijn vijf kernen die dicht bij elkaar liggen in de gemeente Hulst tegen de Vlaamse grens en om de stad Hulst heen. Elk van deze dorpen hebben hun eigen karakters en hun eigen bijzonderheden. Elk dorp wordt verbonden door zeekleipolders, waarvan de bekendste zijn Seaftingpolder en de Hertogin Hedwigpolder.

Gemeente Hulst heeft veel te bieden voor elke bezoeker van Zeeland, het is er heerlijk vertoeven en een genot om er te zijn.

Gemeente Sluis in Zeeland

Westelijke gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen, West Zeeuws-Vlaanderen, ligt de gemeente Sluis. Een vakantie gemeente bij uitstek.

Voor Zeeland is dit prachtige stukje land een ideale vakantie locatie. Met plaatsen als:

Aardenburg ,                    IJzendijke,

Oostburg ,                          Sint Anna ter Muiden,

Sluis,                                    Breskens,

Cadzand,                            Eede,

Groede,                              Hoofdplaat,

Nieuwvliet,                       Retranchement,

Schoondijke,                    Sint Kruis,

Waterlandkerkje            Zuidzande

geeft deze gemeente een karakteristieke en een gezellige vakantie bestemming.

 

Breskens in Zeeland

Breskens is de maritieme badplaats bij uitstek! Het heeft een eigen vissershaven en tevens een luxe grote jachthaven wat zo’n 850 ligplaatsen heeft. Voor Breskens is dit één van de belangrijkste inkomsten bronnen.

Omdat Breskens omringt wordt door prachtige stranden weet de vakantieganger deze ook te vinden en behoort Breskens tot één van de belangrijkste badplaatsen in Zeeland.

Wat erg bekkend is en op veel kaarten wordt afgebeeld is de vuurtoren van Breskens. Uiteraard mag een bezoek aan de vissersmijn natuurlijk niet ontbreken. In de maand augustus geeft Breskens twee dagen feest, De Visserijdagen, een must om te beleven tijdens uw vakantie naar Zeeland.

 

Cadzand-Bad in Zeeland

 

Cadzand ofwel “Cadzand-Bad” is het Zuidwestelijke puntje van Nederland aan de grens met België en heeft daardoor één van de meeste zonuren van Nederland.

Cadzand-Bad heeft een groot en heerlijk breed zandstrand waar u heerlijk kan vertoeven tijdens u vakantie naar Zeeland. Op het strand kan u op zoek gaan naar zeldzame fossiele zwarte haaientanden of unieke fossiele schelpen. Onder de duinovergang vindt u Boulevard de Wielingen waar de restaurants en winkeltjes op u staan te wachten. Op Boulevard de Wielingen zijn ook veel appartementen complexen.

Daarnaast is er iedere maandag in de zomermaanden markt.

 

Sluis in Zeeland

 

Sluis is één van de drukst bezochte plaatsen dat West Zeeuws-Vlaanderen biedt, met 5 miljoen bezoekers per jaar.

Het vestiging stadje is vooral bekkend van J.H. van Dale, inderdaad de grondlegger van “De Dikke van Dale”, van hem is een borstbeeld op het Walplein te bewonderen. Sluis heeft als enige stad nog het Belfort staan, wat uiteraard niet gemist mag worden tijdens uw vakantie aan Zeeland.

De Oude Westpoort geeft duidelijk aan dat Sluis een vestigingsstad is geweest en zeker een bezoek waard is. Tijdens het shoppen door Sluis komt u vele culinaire gelegenheden tegen en volle terrassen, dat geeft de sfeer aan dat Sluis zo populair maak onder het toerisme van Zeeland.

Wat goed is om te weten is dat Sluis altijd zondags open is en één van de favoriete bestemmingen is onder de vakantiegangers van Zeeland.

 

West Zeeuws-Vlaanderen heeft veel heel veel te bieden, uitgestrekte stranden, mooie steden en dorpen, cultuur, historie en schitterende natuurgebieden zoals het Zwin. West Zeeuws-Vlaanderen is meer als de moeite waard om op vakantie te gaan en te beleven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *