Tholen Vakantie Eiland!

Vakantie Zeeland

Vakantie Eiland Tholen in Zeeland

Eiland Tholen is één gemeente en vakantie eiland bij uitstek. Een eiland omringt door water, de Krabbenkreek tussen de eilanden Tholen en Sint Philipsland. Het Mastgat en het Keeten tussen de eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland. Het Schelde-Rijnkanaal en het Zoommeer, op de grens van Zeeland en Noord-Brabant. En natuurlijk de Oosterschelde.

Met de zeven kernen:

Tholen,                               Oud-Vossemeer,

Poortvliet,                         Scherpenisse,

Sint-Maartensdijk,          Stavenisse

Sint-Annaland

wordt het eiland verbonden met het vasteland door Krabbenkreekdam, Oesterdam en twee bruggen over het Schelde-Rijnkanaal. Op deze manier is het eiland Tholen op zich zelf al uniek.

Het Nationaal Park Oosterschelde gelegen aan eiland Tholen is een waar vakantie paradijs in Zeeland voor water­sporters, sport­duikers en recreanten. De watersportmogelijkheden op Tholen zijn er enorm.

Maar ook recreatieve gebieden biedt het alles om uw vakantie naar gemeente Tholen alles naar wens te maken. Bovendien zijn ook de jachthavens van de stadjes Tholen, Sint-Annaland en Stavenisse zeer de moeite waard om een bezoek te brengen tijdens uw vakantie naar Zeeland.

 

Oud-Vossemeer in Zeeland

Oud-Vossemeer ligt in het noordoosten van het eiland en net als Tholen stad ligt het aan Schelde-Rijnkanaal in Zeeland. Het pittoreske dorp Oud-Vossemeer is omgeven door uitgestrekte polders, waardoor u een ideale fietsvakantie kan ondernemen in Oud-Vossemeer tijdens uw verblijf aan Zeeland.

Een leuk wetenswaardigheidje is dat de stamvader van het geslacht Roosevelt vanuit Oud- Vossemeer naar New-York (Nieuw-Amsterdam) emigreerde in begin 17e eeuw. Het Wapenschild van de familie hangt nu nog steeds in het Ambachtsherenhuis. De bezienswaardigheden in Oud-Vossemeer zijn:

De Hervormde Kerk

Pastorie

Rooms Katholieke Sint-Willibrorduskerk

Ambachtshuis

Molen De Jager

Deze zijn zeker de moeite waard om tijdens uw vakantie naar Zeeland te bezichtigen. Daarnaast herbergt Oud-Vossemeer de start- en aankomstplaats van de “Zevendorpenwandeltocht” die de wandelaars door heel de gemeente Tholen voert.

Poortvliet of Woonboulevard Poortvliet?

Poortvliet is de laatste decennia vooral bekkend geworden door “Woonboulevard Poortvliet” en heeft het dorp regionale bekendheid gekregen. De vele vierkante meters vormen een prima dagbesteding tijdens uw vakantie naar Zeeland.

Naast Woonboulevard Poortvliet is in Poortvliet zelf, met de kerk in het midden van het dorp, Poortvliet een echt “ring dorp”. De kerk is helaas tijdens de Tachtigjarige Oorlog door brand zwaar beschadigd geraakt, maar is later in eren hersteld. Een andere blikvanger in Poortvliet  is de korenmolen “De Korenaar” uit 1710. Dit maakt Poortvliet een leuke vakantiebestemming naar Zeeland.

 

Sint-Maartendijk in Zeeland

 

Sint-Maartensdijk heeft een rijk verleden. In 1491 kreeg Sint-Maartensdijk stadsrechten. De stad werd versterkt met grachten, wallen en poorten. Achter deze poorten stond een kasteel waar destijds beroemde bewoners zoals “Jacoba van Beieren” en “Frank van Borssele” hebben gewoond. Echter hadden de Oranjes na vererving dit in het bezit en is het afgebroken in 1819.

O.a. door dit hebben de Oranjes een sterke band met Sint-Maartensdijk en Zeeland, en is de Nederlandse koning tevens “Heer van Sint-Maartensdijk”.

Sint-Maartensdijk zelf heeft vele smalle straatjes met prachtige gevels en is het er heerlijk rondwandelen tijdens uw vakantieverblijf naar Zeeland, doordat het gemeentehuis verplaats is naar Tholen stad biedt de Markt sinds 2010 weer ouderwets de mogelijkheden voor marktkooplieden, die hier ook wekelijks op vrijdagmiddag staan. Sint-Maartensdijk biedt elke toerist van Zeeland wel wat!

 

Tholen Stad in Zeeland

Het stadje Tholen is in de 13e eeuw ontstaan en kenmerkt zich nog steeds door een middeleeuws stratenpatroon in de stad. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het stervormige verdedigingsstelsel met wallen, bolwerken en vesten ontstaan, zoals we dat nu nog kennen.

Wie door het stadje Tholen dwaalt tijdens uw vakantie naar Zeeland, krijgt door het historische karakter een goede indruk van hoe de burgers van Tholen vroeger hebben geleefd. Het centrum is erg “authentiek” en een bezoek waard tijden uw vakantieverblijf in Zeeland.

Eén van de mooiste plekjes in het centrum van Tholen is het gebied rondom de Botermarkt, met name de Venkelstraat, maar ook de slanke walkorenmolenDe Hoop” (die op de stadswal is gebouwd) zijn trekpleisters van dit pittoreske stadje.

Hoog boven Tholen torent de majestueuze 14e eeuwse toren van de Nederlands Hervormde Kerk uit met als tegenhanger de moderne 37 meter hoge torenspits van de gereformeerde Rehobothkerk in de wijk Stadszicht.

Met ruim 7500 inwoners is Tholen de grootse plaats van het voormalige eiland Tholen in Zeeland.

Het stadje ligt aan het Schelde-Rijnkanaal, waardoor het ook over het water erg goed bereikbaar is tijdens uw vakantie naar Zeeland. Het knusse centrum, de gezellige jachthaven met dito restaurantjes, maken een bezoek aan Tholen zeker de moeite waard. Geniet van het rustige leven in een stad met een middeleeuws karakter.

 

Natuur op Tholen

Waar vind je zo’n grote verscheidenheid aan natuur als op het eiland Tholen in Zeeland?

Tijdens uw vakantie aan Zeeland op eiland Tholen kunt u:

Wandelend,

fietsend of

rondtoerend met Auto of Touringcar,

val je van de ene verbazing in de andere op het prachtige eiland Tholen in Zeeland.

Uitgestrekte polders met zware kleigrond, worden doorkruist met typische polderwegen en omzoomd door karakteristieke bloemendijken. Het eiland Tholen weet zich omringd door water: variërend van het Schelde-Rijnkanaal tot het Nationaal Park Oosterschelde een vakantieverblijf naar Zeeland een must te worden. Maar ook in de negen “Thoolse woonkernen” is wonderschone natuur te vinden. Rustzoekers en natuurliefhebbers komen in deze omgeving prima aan hun trekken tijdens een vakantie naar het eiland Tholen in Zeeland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *